Jangan Benci Saya!

Rintihan Isnin. Kenapa bila Isnin jer, ramai yang mengeluh? Monday blueslah, kata takder semangatlah, mengantuklah, tak puas cutilah. Nak cuti, mintalah lagi! Tapi pandai2lah tanggung sendiri konsekuensinya yo!

Kepada yang berkerja ofis hour, memang dari golongan merekalah yang paling tak suka Isnin. Ini bukan auta, tapi fakta. Merata-rata da pnah jumpa sang pembenci(macam kasar pula, yay!) kedatangan Isnin ni. Nasiblah bakal dapat kerja yang flexible hours nanti. At least, dapat gak cuti pada hari Isnin.

Honestly speaking, semasa melangkah jer masuk kerja tatkala Isnin, perkataan pertama yang perlu diucap ialah, "syukur". Syukur sebab masih mempunyai kerja. Kalo dapat keja yang kira dream job, bagi up lagi perasaan syukur tu! Bukan golongan bekerja jer tau, pelajar masa kini, semua hari pun dorang tak suka! Kecuali weekends la. Tak faham tapi cuba memahami. Coz dulu time kat sekolah, saya happy kalo masuk jer hari Isnin. Reason, ada perhimpunan rasmi. Reason lagi, waktu itulah nak kumpul ramai2, nyanyi ramai2, banyak pengumuman itu ini, pastu dapat cuci2 mata. Wakakaka! Kesimpulannya, saya sukalah!

Memang susah nak tepis perasaan malas di hari Isnin tuh. Lebih-lebih lagi kalo kena buat kerja yang sama jer. Tapi kalo dah fikir camtu, saya cadangkan mulakanlah simpanan anda, buat modal, bikin bisnes. Kan dah jadi bos sendiri. Tak payahlah susah2 nak bangun awal bagai pada hari Isnin. Susah juga, nanti semua jadi businessman, sapa nak jadi pekerja white collar kan! Hehehe.

Bukan merujuk fakta, tapi saya yakin bagi yang berjiwa bisnes, yang dah professional tahap dewa, dorang lagi menunggu hari Isnin ni. Yelah dah weekend tak dapat nak bekerja bagai, gianlah nak masuk keja cepat2. Itu pendapat sayalah, coz plan nak jadi macam tu nanti! LMAO.

 sumber imej dari google

So selamat bekerja/blajar semua! jangan benci Isnin!

3 comments:

Jawahir Madeaming said...

kalau hari cuti saya bosan pulak, rasa mau pg kuliah.. tp time kuliah x sabar pulak mau cuti....hahaha

samizul.net said...

Ha2, besalah tu Jojie.. Bukan apa, kadang terbuai sangat dengan cuti tu kan, ehe. Aku ada tip camna mau kasi semangat awal2 pagi isnin, ehe:

http://www.samizul.net/2010/10/sindrom-kurang-motivasi-di-pagi-isnin.html

Sabahan Bloggers Club said...

Penyakit takut hari Isnin ni memang susah nak dibuang bagi sesetengah orang. Terutamanya yang menganggap kerja mereka sebagai satu beban.